21-08-2018 15:42:32

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

5 misforståelser om ekstroverte medarbejdere

Der findes mange fejlantagelser om de ekstroverte medarbejdere, og bare fordi man er udadvendt, så betyder det ikke, at arbejdslivet altid er en leg.
22. jul. 2015 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Hold dine lederkompetencer ved lige

Lær hvordan du bedst muligt skaber værdi for dig og din virksomhed.

Med vores kurser får du både en indføring i grundlæggende teori og konkrete værktøjer inden for ledelse - og dermed styrket dine forudsætninger for at skabe resultater med succes.

Se IDA's kurser om ledelse

Karaktertræk som anses at være attraktive på mange arbejdspladser er at kunne have mange bolde i luften, være omstillingsparat og være glad og smilende Disse karaktertræk betegnes som ekstroverte.

En medarbejders personlighedstræk kan skabe forståelse for, hvad der får medarbejderen til at fungere bedst muligt arbejdsmæssigt. Ekstroverte medarbejdere kan også have det besværligt.

Opfattelsen af både det introverte og det ekstroverte univers skal nuanceres, så det kan skabe de bedste vilkår for begge parter.

Hvad vil det sige at være ekstrovert? 

At være ekstrovert betyder, at man henter sin energi fra den ydre verden, hvorimod de introverte henter primært energi i deres indre univers.

Ekstroverte betegnes ofte som igangsættende, udtryksfulde, selskabelige, aktive og energiske. Hvorimod introverte ses som modtagende, behersket, reserveret og reflekteret.

Der findes dog både mennesker, som er ekstroverte eller introverte i meget høj grad, og mennesker, som er det i mere moderat grad.

Misforståelser og fordomme

Her er nogle af de fordomme og misforståelser som de ekstroverte medarbejdere ofte kæmper med.

 1. De er ikke generte
  Ekstroverte kan godt være generte, ligesom de kan mangle selvtillid og selvværd.

 2. De er socialt velfungerende
  Ekstroverte har en tendens til at være relativt selskabelige og søge mange sociale kontakter, men om det betyder, at de er socialt velfungerende er en anden sag. Nogle ekstroverte kan støde andre fra sig, fordi de f.eks. er for dominerende

 3. De er dårlige til at lytte
  Man kan godt finde ekstroverte, som er mere begejstrede for at snakke end for at lytte, men helt retfærdigt er det nu ikke at sige, at de ekstroverte generelt er dårlige lyttere. Derimod er mange ekstroverte er meget aktive lyttere, hvilket betyder, at de ofte kan bryde ind for at komme med kommentarer.

 4. De er overfladiske
  Et ikke helt retfærdigt prædikat, som måske kommer af, at mange ekstroverte værdsætter at have gang i flere ting på én gang. Den positive måde at beskrive dette på er, at de har evnen til at ’holde mange bolde i luften’.

 5. De taler før de tænker
  Mange ekstroverte værdsætter at forme deres tanker i det åbne rum, hvor de så udvikler deres tanker i samspil med andre. Det kan betyde, at der ind imellem bliver slynget nogle kommentarer ud, som virker som om, de ikke taler før de tænker, men derimod inviterer de ekstroverte de introverte til at tænke sammen.

Lederens rolle i forhold til ekstroverte og introverte medarbejdere

Vil du som leder lære at bruge de ekstroverte og de introvertes kompetencer bedst muligt i forhold til samarbejde, så tilbyder IDA lederuddannelse.

Gennem IDA’s lederuddannelse ”Leder af medarbejdere”, som både foregår i København og Århus, styrkes dine lederkompetencer gennem et dynamisk forløb, der indeholder både træning i relevante lederværktøjer, indsigt i den nye virkelighed og personlig udvikling.

Du vil arbejde med din lederrolle, og hvordan du skal navigere i og bruge din lederrolle konstruktivt.

Du kan læse resten af artiklen ”10 misforståelser om ekstroverte medarbejdere” på væksthus for ledelse.

Fem gode råd til at lede din introverte medarbejder
Fem gode råd til at lede din introverte medarbejder

Karriererådgiver i IDA Kenneth Carstensen giver fem gode råd til den typiske ekstroverte leder om, hvordan den introverte medarbejder skal tackles.

Læs mere
Styr mødets dynamik og få introverte kollegaer i tale
Styr mødets dynamik og få introverte kollegaer i tale

Forsker i mødekultur Ib Ravn giver råd til, hvordan man som medarbejdergruppe bringer de introverte medarbejdere i tale, når der holdes møde.

Læs mere
Ekstroverte er en gave til fællesskabet
Ekstroverte er en gave til fællesskabet

Der findes en række fordomme om ekstroverte. Men de er ikke nødvendigvis damptromler, bare fordi de får energi fra den ydre verden. De giver også en masse energi til kolleger og arbejdspladsen, på ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close