21-08-2018 03:49:15

IDA hjælper dig gennem hele din lederkarriere - hvadenten du er projektleder, chef med personaleansvar eller topleder. Få rådgivning om løn og arbejdsvilkår, få sparring i forhold til din karriere, styrk dine kompetencer og dyrk dit ledernetværk.

Styr mødets dynamik og få introverte kollegaer i tale

Forsker i mødekultur Ib Ravn giver råd til, hvordan man som medarbejdergruppe bringer de introverte medarbejdere i tale, når der holdes møde.
29. nov. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen
<p>Det er vigtigt, at man i et møde får de introverte medarbejdere med, da de kan have lige så mange guldkorn som de ekstroverte medarbejdere.</p>

Det er vigtigt, at man i et møde får de introverte medarbejdere med, da de kan have lige så mange guldkorn som de ekstroverte medarbejdere.

I sidder en gruppe medarbejdere til et møde, hvor der er nogle medarbejder, som slet ikke siger noget, og til gengæld snakker en tredje del virkelig meget. Lyder det bekendt?

Er du projektleder - eller drømmer du om at blive det?

Vi har kurset til dig uanset, hvor meget erfaring du har med projektledelse. Ønsker du en certificering, så kan vi også hjælpe dig med det.

Se vores projektlederkurser

Hvis folk ikke siger noget på mødet, så har de ikke har noget at sige. Men sådan hænger det ikke sammen, hvis man spørger Ib Ravn, der er lektor på Aarhus Universitet

”De introverte kan godt lide at tænke, inden de taler. Men de, der dominerer mødet, er dem, der tænker mens de taler. Det er dem, man kalder ekstroverte”, forklarer Ib Ravn.

Ib Ravn mener, at det er et generelt problem med møder, at dem der taler meget styrer mødet.

Dynamikken skal styres

Hvis man skal have de personer som taler meget til at træde lidt tilbage, og i stedet få de introvertes meninger frem, så handler det om, hvordan dynamikken i et møde bliver styret ifølge Ib Ravn.

Det er vigtigt, at man i et møde får de introverte medarbejdere med, da de kan have lige så mange guldkorn som de ekstroverte medarbejdere. En god facilitator er en, som tør afbryde og samtidig sætte rammerne for mødet. Mødets form skal styres lige så meget som mødets indhold.

”Det er en stor opgave for facilitatoren at fordele taletiden nogenlunde lige. Dels at holde de ekstroverte og meget-talende lidt tilbage, dels at give de introverte plads,” siger Ib Ravn.

Ib Ravn giver herunder tre metoder til, hvordan man som facilitator kan sikre, at alle deltagere kommer på banen samt styrer mødets dynamik.

Tre metoder til at styre mødets dynamik

Tavs refleksion
Bed deltagerne om at tage to minutter i stilhed, hvor de nedskriver en tanke eller pointe på papiret. Det kan f.eks. være, hvad det næste skridt skal være, hvilken konklusion kan man drage, eller hvad var den bedste konklusion i den diskussion, der lige var.

Summe to og to
Bed mødedeltagerne om at tale med sidemanden i fem minutter. På den måde får alle lov til at formulere, hvad de mener. Når tiden er gået, kan man plukke lidt og høre nogle forskellige. Summerunden egner sig bedst ved flere end seks deltagere.

Runde
Alle mødedeltagere får 30-60 sekunder til at sige deres pointer fra den tavse refleksion eller fra summerunden. Vær opmærksom på at holde tiden! Runden er god at tage i starten, fordi den skaber en stemning af, at mødet både er for de introverte og ekstroverte. Egner sig bedst ved 4-15 personer. 

Du kan læse hele artiklen ”Styr mødets dynamik og få introverte kollegaer i tale” på Personaleweb. 

4 gode råd til at skabe tillid på distancen
4 gode råd til at skabe tillid på distancen

Møder du ikke dine medarbejdere i hverdagen, så er du distanceleder. Det kan give en ekstra dimension i forhold til at styrke medarbejdernes produktivitet, motivation og loyalitet. Derfor er det v ...

Læs mere
Styr din styregruppe - det er altafgørende for projektets succes
Styr din styregruppe - det er altafgørende for projektets succes

Styregruppen vil gerne skabe fantastiske resultater, så hurtigt og billigt som muligt. Det kan gøre livet svært for dig som projektleder.

Læs mere
Distanceledelse handler (også) om nærvær
Distanceledelse handler (også) om nærvær

Gensidig kulturel forståelse og personlige relationer er afgørende for at nedbryde afstande og skabe fælles succes.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close