10-12-2018 19:16:05

Styrk din viden og få fagligt indblik med IDAs on-demand webinarer. Mange af IDAs arrangementer er optaget, så du kan se dem, når det passer dig. Alle on-demand webinarer er gratis.

On Demand IT Gravitationsbølger – Einstein vinder endnu en runde efter 100 år
Nu er det endelig lykkedes direkte at måle gravitationsbølger, der blev forudsagt for 100 år siden i Einsteins almene relativitetsteori. Det er den sidste store brik, der falder på plads i vores teori for tyngdekraften.

Gravitationsbølger – Einstein vinder endnu en runde efter 100 år
Nu er det endelig lykkedes direkte at måle gravitationsbølger, der blev forudsagt for 100 år siden i Einsteins almene relativitetsteori. Det er den sidste store brik, der falder på plads i vores teori for tyngdekraften. Almen relativitetsteori beskriver tyngdekraften (gravitation) som krumninger i den firedimensionale rum-tid og gravitationsbølger er vibrationer i selve rum-tiden, der udbreder sig med lysets hastighed.

Målingen af tyngdebølger blev foretaget med de to LIGO eksperimenter i Louisiana og Washington State i USA i september 2015 og blev publiceret i februar 2016. Opdagelsen rangerer blandt de største i fysikken på linje med opdagelsen af Higgs-partiklen i 2012 og må stå højt på listen til årets Nobelpris i fysik.

Gravitationsbølger dannes når store masser accelereres kraftigt. Begivenheden set af LIGO i september 2015 viste sig at komme fra to sorte huller, der hver var cirka 30 gange tungere end solen, som kredsede omkring hinanden og til sidst smeltede sammen til et sort hul. I den sidste brøkdel af et sekund blev der så sendt gravitationsbølger ud med en energi, der et kort øjeblik oversteg summen af energien fra alle andre objekter i universet.

Selvom energien i gravitationsbølger er enorm, så er effekten ekstremt lille. Passagen af bølgerne gav anledning til en deformation af rummet med en faktor 10-21. LIGO er baseret på laserinterferometre med to på hinanden vinkelrette 4 km lange arme. Det er derfor en helt fantastisk præcision, der kræves af LIGO instrumentet for at måle ændringer af armenes længde ned til 10-18 meter! (det svarer til at skulle måle et lysår med 0.01 mm nøjagtighed). LIGO er derfor også en af de største tekniske bedrifter.

Samtidig med at gravitationsbølgernes eksistens er en hjørnesten i fysikken, så åbner de et helt nyt vindue til observation af de mest ekstreme begivenheder i universet. Med LIGO, og kommende rumbaserede gravitationsdetektorer som LISA, får astrofysikerne et helt nyt værktøj til blandt andet at studere sorte huller og neutronstjerner i hidtil ukendte detaljer. Og ikke mindst, opdage nye fænomener, som ingen har tænkt på!

Foredrag v/ Seniorforsker, Søren Brandt, DTU Space

Se også
Andre har også set disse videoer

Driving IT: Startup - Hyper-growth: How to scale your engineering team!

How does a company go from three people in a Copenhagen loft to over 1000 people in 11 offices around the world and listed on NYSE in 8 years and more importantly, how do you scale an engineering team globally to cope with this hyper-growth for a SaaS based business?

Industry and Logistics 4.0, new business models for competitiveness

In the new era, where Industry and Logistics 4.0 play a key role, companies need to dynamically adapt to their rapidly changing environment, assuming increasingly complex challenges that condition their business models.

A roadmap for the journey to Smart Manufacturing

Smart Manufacturing is an initiative to bring about a revolution in manufacturing business strategy, turning traditional factories from cost centers into profitable innovation centers.

Teknologi innoverer idrætten - Martin Hedal, Idrættens Analyseinstitut

Daglig ansvarlig for Idan Forum - Idrætssektorens Udviklingsforum. Bidrager med analyser af innovation og iværksætteri i idrætssektoren.

Forebyggelse - ja tak, men hvordan? Foredrag af professor David Alexander, University College London

Forebyggelse - ja tak, men hvordan? Metoder til og strategier for gennemførelse af forebyggelse i det moderne, komplekse samfund. Forebyggelse kommer ofte på tale i den offentlige debat, men hvordan kan forebyggelse i et komplekst samfund i dag håndteres?


Deltag i debatten

luk
close