21-02-2018 04:26:00

 

Husk interessenterne – de kan spolere dit projekt

Gør dig allerede fra starten af projektet klart, hvem dine interessenter er, og hvordan du vil håndtere dem.
8. sep. 2015 Af IDA Kompetence

Da metrobyggeriet gik i gang, undervurderede metroselskabet modstanden fra naboerne. Arbejdstiden blev begrænset pga støjgenerne med forsinkelse af hele byggeriet til følge. Dertil kommer større udgifter i form af kompensationer til de hårdest ramte naboer.

Er du projektleder - eller drømmer du om at blive det?

Vi har kurset til dig uanset, hvor meget erfaring du har med projektledelse. Ønsker du en certificering, så kan vi også hjælpe dig med det.

Se vores projektlederkurser

Havde metroselskabet fra starten tænkt interessenterne - i dette tilfælde naboerne - ind, var planen blevet længere og måske sværere at få godkendt. Men det havde været muligt at planlægge sig ud af en stor del af problemerne, og mange forsinkelser og ekstra udgifter kunne have været undgået.

Det er svært for en projektleder at forudse, hvad der sker i et projekt. Derfor er det vigtigt at inddrage så mange interessenter som muligt fra starten, fordi de ofte har en viden om projektet, som projektlederen ikke har.

En gennemtænkt interessentanalyse kan redde dit projekt: 5 vigtige trin til projektlederen

Der er nok af interessenter i de fleste projekter!

Interessenter kan både være fra organisationen eller udefra. Det, der kendetegner dem er, at de har en relation til projektet og projektresultatet, og de kan have endda meget stor indflydelse på fremdriften og successen i projektet.

Derfor er det vigtigt, du allerede fra start af projektet gør dig klart, hvem dine interessenter er, og hvordan du vil håndtere dem.

Det gør du ved at:

  1. identificere dine interessenter og gruppere dem
  2. beskrive de forskellige interessenters krav og deres betydning
  3. prioritere interessenternes krav
  4. udarbejde en plan for, hvordan du vil involvere dem alt efter de milepæle, der er i projektet
  5. løbende at følge op, efterhånden som projektet skrider frem

Mange tror, at de kun skal lave en interessentanalyse en gang i starten. Intet kunne være mere forkert!

Projektet ændrer sig undervejs, og det gør interessenternes forventninger også. Derfor gør du dig selv en stor tjeneste ved at følge op på din interessentanalyse og rette den løbende. Noter gerne status på de indsatser, du har gjort i forhold til den enkelte interessent – og husk at holde dine projektdeltagere orienteret om, hvordan interessenterne er håndteret. Det ville være ærgerligt, hvis I fik sendt modsatrettede signaler og informationer til interessenterne. Det kan være direkte skadeligt for jeres projekt.

Hent en skabelon til interessentanalyse.

Den perfekte projektleder…
Den perfekte projektleder…

…findes ikke. Forskellige projekter fordrer forskellige kompetencer, der til tider kan være ganske komplekse.

Læs mere
Faldgruber i styregruppen
Faldgruber i styregruppen

Styregruppen er altafgørende for projektets (og din) succes. De vil gerne skabe fantastiske resultater, så hurtigt og billigt som muligt. Det kan gøre livet svært for dig som projektleder.

Læs mere
En solid projektmodel sikrer succesfulde projekter
En solid projektmodel sikrer succesfulde projekter

Alle projekter hos Novo Nordisk støtter sig til en fast skabelon for et projektforløb. Det giver projektlederen tryghed og fungerer som gardering undervejs, så projektet ikke løber af sporet.

Læs mere
En god styregruppe sikrer succesfulde projekter
En god styregruppe sikrer succesfulde projekter

Dårligt styregruppearbejde kan påvirke hele projektets performance. Som medlem af styregruppen er din primære opgave at sikre beslutnings- og ledelseskraft i projektet. Der hviler et stort ansvar ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close