23-09-2018 06:50:25

 

Uerfarne projektledere får ansvar for millionbudgetter

Næsten en tiendedel af projektledere med budgetter over to millioner kroner har mellem nul og et års anciennitet som projektledere, viser IDA-medlemsundersøgelse.
3. okt. 2016 Af IDA Learning
Det er vigtigt, at projektledere får fyldt deres værktøjskasse op, så de kan tackle udfordringerne og levere et succesfuldt projekt,« mener lederudviklingskonsulent i IDA Mette Olesen.
Det er vigtigt, at projektledere får fyldt deres værktøjskasse op, så de kan tackle udfordringerne og levere et succesfuldt projekt,« mener lederudviklingskonsulent i IDA Mette Olesen.

Er du projektleder - eller drømmer du om at blive det?

Vi har kurset til dig uanset, hvor meget erfaring du har med projektledelse. Ønsker du en certificering, så kan vi også hjælpe dig med det.

Se vores projektlederkurser

Purunge og sprøde projektledere bliver i danske ingeniørvirksomheder kastet ud i projekter fra to millioner kroner og opefter – uden at have forudsætningerne for det. Det viser Ingeniørforeningen IDA’s Projektlederpanel 2016, som 659 projektledere har deltaget i. Næsten en tiendedel af dem med projekter med budgetter på over to millioner kroner, har kun nul til et års anciennitet som projektledere.

Det er et stort ansvar at have, når man ikke har længere erfaring at trække på, mener lederudviklingskonsulent i IDA Mette Olesen fra Ledelse, karriere og kompetence.

»Det gælder om at give nye projektledere opgaver, de ikke nødvendigvis kan løse fra dag ét, men det er vigtigt, at de får støtte til den faglige udvikling undervejs. For de er tydeligvis i et krydspres, når de både skal udvikle sig fagligt og har ansvaret for at levere projektet til tiden overfor kunden, styregruppen eller en samarbejdspartner. Det er en barsk verden at komme ud til som ny på arbejdsmarkedet,« siger hun.

Hele 27 procent af projektlederne føler, at de mangler viden om budgetplanlægning i deres værktøjskasse.  

Erfarne med det største projekter

Undersøgelsen viser da også, at de budgetmæssige største projekter hovedsageligt foretages af dem, der primært beskæftiger sig med projektledelse. Det er 60 procent af projektlederne. Der er en klar tendens til, at jo større budgetter projektlederen har ansvaret for, jo mere fylder projektledelse i forhold til fagligt arbejde.

 Projektledere med nul til fem års anciennitet varetager typisk projekter med budgetter på 0-100.000 kroner. Det samme gælder for projekter med budgetter mellem 101.000-500.000 kroner. Mens projekter over en halv million kroner op til to millioner kroner varetages af projektledere med seks års erfaring i rollen.

»Heldigvis tegner der sig et billede af, at det er de mere erfarne projektledere, der sidder med de største budgetter. Det viser, at virksomhederne tager projektledelse alvorligt og hele tiden bygger ovenpå den enkelte projektleders erfaring,« siger Mette Olesen.  

Tilfældigt ind i projektlederrollen

Kun cirka halvdelen – 53 procent – er aktivt gået ind i rollen som projektleder, mens hver syvende – 14 procent – har fået rollen pålagt af deres leder. Det synes nærmest at være et udslag af tilfældigheder eller muligheder, der pludselig er opstået, der er grunden til at en tredjedel blev projektledere.

En større andel af projektlederne, der selv har valgt karrierevejen som projektleder, arbejder med projekter med budgetter over to millioner kroner, end dem, der ikke aktivt har søgt rollen.

Det viser sig dog, at 70 procent af dem, der har fået pålagt rollen som projektleder af deres chef og altså ikke aktivt har søgt den vej, arbejder med projekter med budgetter på over en halv million kroner. 

»Undersøgelsen viser, at dem, der selv har valgt at blive projektledere, er gladere for projektlederrollen end dem, der har fået den pålagt. Når man er glad for sit arbejde, er man jo mere motiveret og engageret. Det bør få virksomhederne til at arbejde med projektledelse som en synlig karrierevej, så flere vil søge karrierevejen aktivt selv,« siger Mette Olesen.

Atkins stringente projektleder-model

I Atkins Danmark er alle projektledere netop samlet i én afdeling for at sikre faglig videndeling, og styrke arbejdet med projektledelse som disciplin. De enkelte projektledere bliver løbende akkrediteret, så deres kompetencer matcher risiko-niveauerne i de enkelte projekter. Der er skabt en stringent model for, hvordan projekterne skal gennemføres og styres.

»Vi har nu fået et tydeligt karriereudviklingspor for projektlederne. Hvor er den enkelte – og hvad der skal der til for at komme op på det næste niveau? Alle vores projekter risikovurderes – og så får de enkelte projektledere mandat til at køre projekter på de forskellige risiko-niveauer,« fortæller Henrik Sardal, der er afdelingschef for Projekt- og byggeledelse i Atkins Danmark og pointerer, at Atkins ikke længere har så mange overraskelser i projekterne, da de er blevet bedre til at samle op på erfaringerne og sammensætte de rigtige teams. 

Hver femte ikke klædt på

IDA-undersøgelsen viser også, at en femtedel af projektlederne aldrig har fået efteruddannelse og derfor ikke føler sig klædt på til navigere i projektlederrollen. Cirka en fjerdedel af dem, der varetager budgetter mellem 500.000 kroner og to millioner kroner har ikke modtager nogen form for opkvalificering. Det samme gælder for cirka en sjettedel af dem, der varetager budgetter over to millioner kroner. 

»Projektlederen skal styre projektet sikkert i mål til budgettet og til tiden med et team, som de måske ikke selv råder over og måske heller ikke selv har valgt til projektet. Derfor er det vigtigt, at de får fyldt deres værktøjskasse op, så de kan tackle udfordringerne og levere et succesfuldt projekt,« siger Mette Olesen.  

Føler du, at du mangler viden om følgende, i din faglige værktøjskasse?  

 Føler du, at du mangler viden om følgende, i din faglige værktøjskasse?

 Kilde: IDAs projektlederpanel 2016

IDAs Projektlederpanel 2016

  • IDAs projektledere er hovedsageligt midt i deres arbejdsliv
  • De fleste er projektledere i nogle år, mens færre er det gennem en hel karriere
  • Langt de fleste projektledere er fastansatte og kun to procent er projektansatte
  • Projektlederne sidder oftest med en til fem projekter ad gangen
  • Over halvdelen af projektlederne har budgetter for over to millioner kroner
  • Det er projektledere med de største budgetter, der har tilknyttet flest medarbejdere, og disse projektledere har typisk over seks års erfaring med projektledelse
Den perfekte projektleder…
Den perfekte projektleder…

…findes ikke. Forskellige projekter fordrer forskellige kompetencer, der til tider kan være ganske komplekse.

Læs mere
Faldgruber i styregruppen
Faldgruber i styregruppen

Styregruppen er altafgørende for projektets (og din) succes. De vil gerne skabe fantastiske resultater, så hurtigt og billigt som muligt. Det kan gøre livet svært for dig som projektleder.

Læs mere
Sådan tackler du som projektleder det påduttede team
Sådan tackler du som projektleder det påduttede team

Projektledere får sjældent lov til at sammensætte deres eget team – de skal bare have projektet til at fungere med de ressourcer, de har fået tildelt. Underviser på IDAs projektlederkurser Steen R ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close