26-02-2018 02:34:28

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Sådan kommer du i gang med podcast

Guide: IDA har lanceret den ugentlige podcast Techtopia. Er du lidt i tvivl om, hvordan du bedst lytter til podcast, så giver vi her nogle gode råd til at komme med på bølgen med den helt rigtige podcatcher.
22. maj. 2017 Af: Morten Scriver Andersen - Journalist
Sådan kommer du i gang med podcast

Det bobler med spændende podcasts på nettet, og nu er IDA selv gået i "etheren" med Techtopia sammen med fem andre partnere. Vært er Henrik Føhns, kendt som styrmand på P1 Harddisken. Han vil hver uge tage lytterne med ud i fremtiden til en snak om alt fra kunstig intelligens, digitalisering og industri 4.0 til nano- og bioscience.

Sådan kommer du i gang med din iPhone

Åbn applikationen App Store og søg på "podcasts", og tryk derefter download. Appen er standardudstyr for iPhones, så sandsynligvis har du den allerede installeret.

Åbn appen og tryk søg nederst i højre hjørne og indtast f.eks. "Techtopia" for at finde den ønskede podcast.

Tryk på en vilkårlig episode og herefter "abonner", hvis du ønsker at følge podcasten og lade din telefon automatisk downloade nye episoder. Podcasten ligger nu under "Mine podcasts", hvor du kan se en liste over alle tidligere episoder.

Du kan også her manuelt downloade de enkelte episoder, så du ikke er afhængig af internet, når de skal afspilles.

Ordet podcast kommer af navnet på Apples populære musikafspiller iPod sammensat med det engelske ord broadcasting. I al sin enkelhed er det en lydfil eller en radioudsendelse, du kan abonnere på ofte gennem iTunes, der er altdominerende på markedet.

Mængden og kvaliteten af podcasts er sprunget i luften over de seneste få år. Og selvom fænomenet har eksisteret i mere end ti år befinder vi os i dag i en reel guldalder for mediet. Ligesom den amerikanske serie The Wire sparkede både kvalitet og popularitet ind i tv-serien, så fik podcasts sin pendant i true crime-serien Serial, hvor journalisten Sarah Koenig dykker ned i et muligt justitsmord på en ung amerikansk studerende.

Helt så dramatisk behøver det ikke at være i podcastland, der er fyldt med viden og debat på snart alle områder. Men hvordan kommer man så i gang med at plukke de rigtige kirsebær i et univers, der kan virke både stort og uoverskueligt?

Fang dine podcasts med den rigtige app

Det første du skal gøre er at finde den rigtige podcastapplikation. På engelsk kalder man dem podcatchers, og der findes et væld af dem til både computer, tablets og mobiltelefoner.

Starter vi ved computeren, så er iTunes tilgængelig for både PC og Mac og har et både nemt og overskueligt interface. For iTunes-foragtere findes der også webbaserede alternativer, som ikke kræver, at man downloader et program. Her er den udmærkede gratis tjeneste Player FM en mulighed med masser danske podcasts. Ellers kan man også lægge en mindre sum penge for Pocket Casts, der har hele buketten og tilmed ligner noget, man har betalt for.

Vender vi os mod mobiltelefonen, den ideelle podcastmaskine på farten, så findes Pocket Casts også i app-form til både Android og iPhone. Til iPhone-brugeren ligger Apples egen indbyggede tjeneste "Podcasts" lige for. Den er både gratis, flot designet og brugervenlig. Android-tilhængere kan anbefales at hente Podcast Republic i Google Play.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

Sammensæt dit eget feed

Så er du i gang. Nu er det bare at finde dit yndlingsprogram eller den podcast, du har fået anbefalet, vælge den rigtige episode og slå ud for lyttelapperne.

Men der er det med podcasts, at når man først er faldet for et program eller en serie, så vender man tilbage igen og igen. Derfor har alle de ovennævnte tjenester og applikationer indbygget en service, hvor man kan abonnere på de enkelte podcasts. Gør man det vil nye episoder automatisk blive vist i din app eller ligefrem downloadet, hvis du ønsker det.

I Apples Podcasts-app, og stort set alle andre podcatchers, har du ligesom på din Facebook et overskeuligt feed, som viser de seneste nye episoder på de podcasts, du abonnerer på.

Find meningsfulde hverdagssprækker

Hverdagen er fyldt med små pauser, transporttid og overgange mellem aftaler, som indbyder til at fylde øregangene med viden og oplevelser. Det gælder, når du cykler på arbejde, gør hovedrent eller endnu engang sidder i bussen på vej til familiebesøg.

I stedet for at tænde for radioens eller tv'ets uendelige strøm af mere eller mindre relevante udsendelser, så hvorfor ikke vælge selv? Podcasts er for de kræsne, og hvis du har downloadet den ved den nærmeste wifi-forbindelse eller brugt lidt af din dyrebare data på forhånd, er du hverken afhængig af internetsignal eller radiobølger.

Nu er det bare at gå på opdagelse.

Techtopia går i luften den 22. maj med Henrik Føhns som vært. 

Techtopia 40: 3D print af reservedele til mennesker og maskiner
Techtopia 40: 3D print af reservedele til mennesker og maskiner

Podcast: 3D print har mistet terræn som en af tidens mest omtalte teknologier, men det betyder ikke, at teknologien er væk. Tværtimod så arbejdes der hårdt på nye anvendelsesmuligheder.

Læs mere
Techtopia 39: Kinesisk app vil eje verden
Techtopia 39: Kinesisk app vil eje verden

Podcast: Måske har du hørt om den kinesiske chat-app WeChat. Måske har du ovenikøbet prøvet at bruge den? Og måske har du endda brugt den i Kina ligesom 980 mio kinesere gør. I så fald ved du, at WeChat er ...

Læs mere
Techtopia 38: Kunstig intelligens hjælper 112
Techtopia 38: Kunstig intelligens hjælper 112

Podcast: Kan en kunstig intelligens høre om, der er tale om et hjerteanfald, når en borger ringer til 112? Svaret er ja.

Læs mere
Techtopia 37: Kunstig intelligens laver jobsamtale
Techtopia 37: Kunstig intelligens laver jobsamtale

Podcast: Det kinesiske firma Seedlink har lavet en kunstig intelligens, der eliminerer cv'et for jobsøgere. I stedet får de tre spørgsmål, som bliver evalueret af den kunstige intelligens.

Læs mere
Techtopia 36: Tag en tur på app-oteket
Techtopia 36: Tag en tur på app-oteket

Podcast: I fremtiden kan din læge udskrive en app til dig, som du kan hente på app-oteket, som sørger for, at app'en gør det, den lover, og at firmaet bag lever op til en række garantier stillet af Sundhed ...

Læs mere
Techtopia 35: Forstå euforien omkring bitcoin
Techtopia 35: Forstå euforien omkring bitcoin

Podcast: Bitcoin stiger og falder i værdi. Men hvad handler det egentlig om - det der med kryptovaluta?

Læs mere
Techtopia 34: Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen?
Techtopia 34: Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen?

Podcast: Man skal ikke have besøgt eller arbejdet i ret mange teknologivirksomheder, før man begynder at savne noget - eller rettere nogen. Kvinder er nemlig en stor mangelvare i IT-branchen.

Læs mere
Techtopia 33: Farvel til 2017 goddag til 2018
Techtopia 33: Farvel til 2017 goddag til 2018

Podcast: Hackere og ransomware, selvkørende biler blev i garagen, bitcoin gik gennem loftet, kunstig intelligens overalt - vi kigger tilbage på 2017 og frem på 2018.

Læs mere
Techtopia 32: Hvad putter finske biohackere i kaffen?
Techtopia 32: Hvad putter finske biohackere i kaffen?

Podcast: Finske biohackere har fundet deres helt eget univers af sauna, kolde bade, kosttilskud og digitale hjælpemidler til at skabe et sundt liv i balance.

Læs mere
Techtopia 31: Styr computerspil med tankens kraft
Techtopia 31: Styr computerspil med tankens kraft

Podcast: Kig på en bold. Tænk på at kaste den efter en dræberobot. Og vupti; det sker. Velkommen til virtual reality styret med tankens kraft.

Læs mere
luk
close