21-11-2018 13:21:21

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Sådan kommer du i gang med podcast

Podcast: IDA har lanceret den ugentlige podcast Techtopia. Er du lidt i tvivl om, hvordan du bedst lytter til podcast, så giver vi her nogle gode råd til at komme med på bølgen med den helt rigtige podcatcher.
22. maj. 2017 Af: Morten Scriver Andersen - Journalist
Sådan kommer du i gang med podcast

Det bobler med spændende podcasts på nettet, og nu er IDA selv gået i "etheren" med Techtopia sammen med fem andre partnere. Vært er Henrik Føhns, kendt som styrmand på P1 Harddisken. Han vil hver uge tage lytterne med ud i fremtiden til en snak om alt fra kunstig intelligens, digitalisering og industri 4.0 til nano- og bioscience.

Sådan kommer du i gang med din iPhone

Åbn applikationen App Store og søg på "podcasts", og tryk derefter download. Appen er standardudstyr for iPhones, så sandsynligvis har du den allerede installeret.

Åbn appen og tryk søg nederst i højre hjørne og indtast f.eks. "Techtopia" for at finde den ønskede podcast.

Tryk på en vilkårlig episode og herefter "abonner", hvis du ønsker at følge podcasten og lade din telefon automatisk downloade nye episoder. Podcasten ligger nu under "Mine podcasts", hvor du kan se en liste over alle tidligere episoder.

Du kan også her manuelt downloade de enkelte episoder, så du ikke er afhængig af internet, når de skal afspilles.

Ordet podcast kommer af navnet på Apples populære musikafspiller iPod sammensat med det engelske ord broadcasting. I al sin enkelhed er det en lydfil eller en radioudsendelse, du kan abonnere på ofte gennem iTunes, der er altdominerende på markedet.

Mængden og kvaliteten af podcasts er sprunget i luften over de seneste få år. Og selvom fænomenet har eksisteret i mere end ti år befinder vi os i dag i en reel guldalder for mediet. Ligesom den amerikanske serie The Wire sparkede både kvalitet og popularitet ind i tv-serien, så fik podcasts sin pendant i true crime-serien Serial, hvor journalisten Sarah Koenig dykker ned i et muligt justitsmord på en ung amerikansk studerende.

Helt så dramatisk behøver det ikke at være i podcastland, der er fyldt med viden og debat på snart alle områder. Men hvordan kommer man så i gang med at plukke de rigtige kirsebær i et univers, der kan virke både stort og uoverskueligt?

Fang dine podcasts med den rigtige app

Det første du skal gøre er at finde den rigtige podcastapplikation. På engelsk kalder man dem podcatchers, og der findes et væld af dem til både computer, tablets og mobiltelefoner.

Starter vi ved computeren, så er iTunes tilgængelig for både PC og Mac og har et både nemt og overskueligt interface. For iTunes-foragtere findes der også webbaserede alternativer, som ikke kræver, at man downloader et program. Her er den udmærkede gratis tjeneste Player FM en mulighed med masser danske podcasts. Ellers kan man også lægge en mindre sum penge for Pocket Casts, der har hele buketten og tilmed ligner noget, man har betalt for.

Vender vi os mod mobiltelefonen, den ideelle podcastmaskine på farten, så findes Pocket Casts også i app-form til både Android og iPhone. Til iPhone-brugeren ligger Apples egen indbyggede tjeneste "Podcasts" lige for. Den er både gratis, flot designet og brugervenlig. Android-tilhængere kan anbefales at hente Podcast Republic i Google Play.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne AM Hub, MCH Messecenter Herning, Innovation Centre Denmark og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

Sammensæt dit eget feed

Så er du i gang. Nu er det bare at finde dit yndlingsprogram eller den podcast, du har fået anbefalet, vælge den rigtige episode og slå ud for lyttelapperne.

Men der er det med podcasts, at når man først er faldet for et program eller en serie, så vender man tilbage igen og igen. Derfor har alle de ovennævnte tjenester og applikationer indbygget en service, hvor man kan abonnere på de enkelte podcasts. Gør man det vil nye episoder automatisk blive vist i din app eller ligefrem downloadet, hvis du ønsker det.

I Apples Podcasts-app, og stort set alle andre podcatchers, har du ligesom på din Facebook et overskeuligt feed, som viser de seneste nye episoder på de podcasts, du abonnerer på.

Find meningsfulde hverdagssprækker

Hverdagen er fyldt med små pauser, transporttid og overgange mellem aftaler, som indbyder til at fylde øregangene med viden og oplevelser. Det gælder, når du cykler på arbejde, gør hovedrent eller endnu engang sidder i bussen på vej til familiebesøg.

I stedet for at tænde for radioens eller tv'ets uendelige strøm af mere eller mindre relevante udsendelser, så hvorfor ikke vælge selv? Podcasts er for de kræsne, og hvis du har downloadet den ved den nærmeste wifi-forbindelse eller brugt lidt af din dyrebare data på forhånd, er du hverken afhængig af internetsignal eller radiobølger.

Nu er det bare at gå på opdagelse.

Techtopia går i luften den 22. maj med Henrik Føhns som vært. 

Techtopia 79: Nordiske ingeniører vil diskutere AI
Techtopia 79: Nordiske ingeniører vil diskutere AI

Podcast: Nordiske ingeniører vil ikke overlade diskussionen om kunstig intelligens og etik til politikere, medier og filosoffer. De har fingrene i algoritmerne og har dermed et ansvar, som de ønsker at for ...

Læs mere
Techtopia 78: Kan vi skabe etisk kunstig intelligens?
Techtopia 78: Kan vi skabe etisk kunstig intelligens?

Podcast: Kommer kunstig intelligens til at slå os ihjel? Eller er det bare en skør Hollywood fantasi? Kan vi bruge maskinlæring til at opdrage AI? Og hvis moralske værdier skal danne grundlaget?

Læs mere
Techtopia 77: Din mavesæk er fuld af data
Techtopia 77: Din mavesæk er fuld af data

Podcast: Du har hørt om big data, men et af de største datasæt ligger i din mavesæk. Bakterier lever overalt i og på vores krop, men hvordan lærer vi vores gæster at kende?

Læs mere
Techtopia 76: Sådan kommer danske virksomheder i gang med 3D print i produktion
Techtopia 76: Sådan kommer danske virksomheder i gang med 3D print i produktion

Podcast: Danske små og mellemstore virksomheder bruger hovedsagligt 3D print til prototyper, men der er store gevinster i at bruge 3D print i selve produktionen.

Læs mere
Techtopia 75: Forstå kunstig intelligens på 29 min.
Techtopia 75: Forstå kunstig intelligens på 29 min.

Podcast: Du bruger kunstig intelligens hver dag uden at vide det. Men den kommer ikke til at tage dit job eller slå dig ihjel med en laserpistol.

Læs mere
Techtopia 74: Humle, biochips og toiletter på High Tech Summit
Techtopia 74: Humle, biochips og toiletter på High Tech Summit

Podcast: Et toilet, som automatisk måler mængden af afføring. Et transportabelt minilaboratorium til diagnosticering af sygdomme. Og et bryggeri med visioner om sciencebryg. Vi tager en tur rundt på High T ...

Læs mere
Techtopia 73: 3D print forandrer dansk industri
Techtopia 73: 3D print forandrer dansk industri

Podcast: 3D print af brillestel og skibsdele. Dansk industri har sine pionerer, som Techtopia besøger.

Læs mere
Techtopia 72: $$$ til danske tech-start-ups
Techtopia 72: $$$ til danske tech-start-ups

Podcast: Der flyder mere risikovillig kapital til danske tech-iværksættere end tidligere. Techtopia er til iværksættertræf på TechBBQ i Øksnehallen i København, hvor 6.000 tech-iværksættere mødes i to dage.

Læs mere
Techtopia 71: Intelligente høreapparater
Techtopia 71: Intelligente høreapparater

Podcast: Høreapparater er gået fra at en kikset brun banan bag onkels øre til at være hip hightech. I nær fremtid indeholder høreapparater også kunstig intelligens (AI), og danske virksomheder er førende p ...

Læs mere
Techtopia 70: 150 læresætninger til tech-branchen
Techtopia 70: 150 læresætninger til tech-branchen

Podcast: På Techfestival i København samledes 150 mennesker fra 35 lande og skrev 150 principper til en branche i moralsk krise. Budskaber som "Move Fast to Fix Things", "Serve the People Not Tech", "Don't ...

Læs mere
luk
close