20-08-2017 19:11:55

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Sådan kommer du i gang med podcast

Guide: IDA har lanceret den ugentlige podcast Techtopia. Er du lidt i tvivl om, hvordan du bedst lytter til podcast, så giver vi her nogle gode råd til at komme med på bølgen med den helt rigtige podcatcher.
22. maj. 2017 Af: Morten Scriver Andersen - Journalist
Sådan kommer du i gang med podcast

Det bobler med spændende podcasts på nettet, og nu er IDA selv gået i "etheren" med Techtopia sammen med fem andre partnere. Vært er Henrik Føhns, kendt som styrmand på P1 Harddisken. Han vil hver uge tage lytterne med ud i fremtiden til en snak om alt fra kunstig intelligens, digitalisering og industri 4.0 til nano- og bioscience.

Sådan kommer du i gang med din iPhone

Åbn applikationen App Store og søg på "podcasts", og tryk derefter download. Appen er standardudstyr for iPhones, så sandsynligvis har du den allerede installeret.

Åbn appen og tryk søg nederst i højre hjørne og indtast f.eks. "Techtopia" for at finde den ønskede podcast.

Tryk på en vilkårlig episode og herefter "abonner", hvis du ønsker at følge podcasten og lade din telefon automatisk downloade nye episoder. Podcasten ligger nu under "Mine podcasts", hvor du kan se en liste over alle tidligere episoder.

Du kan også her manuelt downloade de enkelte episoder, så du ikke er afhængig af internet, når de skal afspilles.

Ordet podcast kommer af navnet på Apples populære musikafspiller iPod sammensat med det engelske ord broadcasting. I al sin enkelhed er det en lydfil eller en radioudsendelse, du kan abonnere på ofte gennem iTunes, der er altdominerende på markedet.

Mængden og kvaliteten af podcasts er sprunget i luften over de seneste få år. Og selvom fænomenet har eksisteret i mere end ti år befinder vi os i dag i en reel guldalder for mediet. Ligesom den amerikanske serie The Wire sparkede både kvalitet og popularitet ind i tv-serien, så fik podcasts sin pendant i true crime-serien Serial, hvor journalisten Sarah Koenig dykker ned i et muligt justitsmord på en ung amerikansk studerende.

Helt så dramatisk behøver det ikke at være i podcastland, der er fyldt med viden og debat på snart alle områder. Men hvordan kommer man så i gang med at plukke de rigtige kirsebær i et univers, der kan virke både stort og uoverskueligt?

Fang dine podcasts med den rigtige app

Det første du skal gøre er at finde den rigtige podcastapplikation. På engelsk kalder man dem podcatchers, og der findes et væld af dem til både computer, tablets og mobiltelefoner.

Starter vi ved computeren, så er iTunes tilgængelig for både PC og Mac og har et både nemt og overskueligt interface. For iTunes-foragtere findes der også webbaserede alternativer, som ikke kræver, at man downloader et program. Her er den udmærkede gratis tjeneste Player FM en mulighed med masser danske podcasts. Ellers kan man også lægge en mindre sum penge for Pocket Casts, der har hele buketten og tilmed ligner noget, man har betalt for.

Vender vi os mod mobiltelefonen, den ideelle podcastmaskine på farten, så findes Pocket Casts også i app-form til både Android og iPhone. Til iPhone-brugeren ligger Apples egen indbyggede tjeneste "Podcasts" lige for. Den er både gratis, flot designet og brugervenlig. Android-tilhængere kan anbefales at hente Podcast Republic i Google Play.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Følg Techtopia på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne IBM, KMD, DI Digital, MCH Messecenter Herning og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

Sammensæt dit eget feed

Så er du i gang. Nu er det bare at finde dit yndlingsprogram eller den podcast, du har fået anbefalet, vælge den rigtige episode og slå ud for lyttelapperne.

Men der er det med podcasts, at når man først er faldet for et program eller en serie, så vender man tilbage igen og igen. Derfor har alle de ovennævnte tjenester og applikationer indbygget en service, hvor man kan abonnere på de enkelte podcasts. Gør man det vil nye episoder automatisk blive vist i din app eller ligefrem downloadet, hvis du ønsker det.

I Apples Podcasts-app, og stort set alle andre podcatchers, har du ligesom på din Facebook et overskeuligt feed, som viser de seneste nye episoder på de podcasts, du abonnerer på.

Find meningsfulde hverdagssprækker

Hverdagen er fyldt med små pauser, transporttid og overgange mellem aftaler, som indbyder til at fylde øregangene med viden og oplevelser. Det gælder, når du cykler på arbejde, gør hovedrent eller endnu engang sidder i bussen på vej til familiebesøg.

I stedet for at tænde for radioens eller tv'ets uendelige strøm af mere eller mindre relevante udsendelser, så hvorfor ikke vælge selv? Podcasts er for de kræsne, og hvis du har downloadet den ved den nærmeste wifi-forbindelse eller brugt lidt af din dyrebare data på forhånd, er du hverken afhængig af internetsignal eller radiobølger.

Nu er det bare at gå på opdagelse.

Techtopia går i luften den 22. maj med Henrik Føhns som vært. 

Techtopia #13: Forstå bitcoin og den nye bitcoin cash
Techtopia #13: Forstå bitcoin og den nye bitcoin cash

Podcast: Er du forvirret over bitcoins? Og måske endnu mere forvirret over den nye bitcoin cash? Techtopia forklarer det hele på mindre end 20 minutter.

Læs mere
Techtopia #12: Mød IBM's gale videnskabsmand
Techtopia #12: Mød IBM's gale videnskabsmand

Podcast: John Cohn er chef for internet of things i IBM’s nye globale hovedkvarter, der ligger i München, fordi byen er centrum for Industri 4.0. Han er stolt af at være nørd med stort N, og han beskriver ...

Læs mere
Techtopia #11: Drømmer robotter om jazz?
Techtopia #11: Drømmer robotter om jazz?

Podcast: Robotter kan have en blød krop som en hoppeborg fuld af luft. Og de kan improvisere jazzmusik i et tæt samarbejde med musikere af kød og blod. Ja, en robot er faktisk allerede den tredje arm på en ...

Læs mere
Techtopia #10: Hallo hallo - er der nogen hjemme i verdensrummet?
Techtopia #10: Hallo hallo - er der nogen hjemme i verdensrummet?

Podcast: Techtopia har mødt en af de førende astronomer fra SETI Institute i Californien, der også fortæller historien om dengang, han fik kontakt med aliens - troede han.

Læs mere
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?

Podcast: Er Kina det nye Silicon Valley? Er det i Kina , at banebrydende ny teknologi møder forretningsideer, som kan forandre verden med en pose risikovillig kapital?

Læs mere
Techtopia #8: Big data er som en tsunami
Techtopia #8: Big data er som en tsunami

Podcast: Vi kender kun en brøkdel af verdens enorme datamængder. Derfor skal vi kuratere data som en stor kunstsamling på et museum for at kunne fortælle den rette historie. Interview med dataspecialist, d ...

Læs mere
Techtopia #7: Big data og kunstig intelligens fortæller usynlige historier fra Roskilde Festival
Techtopia #7: Big data og kunstig intelligens fortæller usynlige historier fra Roskilde Festival

Podcast: CBS og IBM analyserer usynlige dataspor ved hjælp af big data og kunstig intelligens på Roskilde Festival. Formålet er at finde ud af, hvordan kunstig intelligens kan forudsige menneskemængders be ...

Læs mere
Techtopia #6: Biler er noget vi deler – også med robotterne
Techtopia #6: Biler er noget vi deler – også med robotterne

Podcast: I fremtiden er det slut med at købe biler. De skal ud af garagen og ind i en app, og chaufførtjansen lader vi teknologien om. SIRI-kommissionen har kortlagt fremtidens digitale transport. Vært: He ...

Læs mere
Techtopia #5: Mød Danmarks nye tech-ambassadør
Techtopia #5: Mød Danmarks nye tech-ambassadør

Podcast: Som det første land i verden har Danmark fået en tech-ambassadør, der skal operere fra Silicon Valley. Hvem er han? Hvad skal han lave? Vært: Henrik Føhns.

Læs mere
Techtopia #4: Maskinlæring og kunstigt kød skal gøre os til vegetarer
Techtopia #4: Maskinlæring og kunstigt kød skal gøre os til vegetarer

Podcast: Oksekød udgør en væsentlig miljømæssig belastning af kloden. Hvordan løser vi problemet med ny teknologi - skal det være kunstigt kød, eller skal vi være vegetarer? Vært: Henrik Føhns.

Læs mere
luk
close