19-03-2018 21:30:03

TEKDEB er det korte navn for 'teknologiudviklingsdebatkonference', og her tager vi debatten om fremtiden til nye højder. TEKDEB blev afholdt d. 27. februar 2017 og vi glæder os til at gentage successen!

Jan Madsen

Vi skal slippe vores industrielle tankegang!
Af: Pernille Dolin
Jan Madsen

Jan Madsen går til stålet og debatten med følgende ord: Vi ser i disse år en hastig konvergens mellem specielt fire teknologier; bio-, info-, nano- og cogno-teknologier (kaldet BINC). Hvor det industrielle samfund og dets økonomi voksede ud af et behov for mere af det hele og hvor produktivitet betød billigere varer, færre hårde job, flere interessante job, og kortere arbejdstid, så er vi i de rige lande i dag i den situation at vi egentligt ikke har brug for mere, men at vi skal forbruge mere for at holde alle beskæftiget. Overfloden har skabt store problemer med stigende ressourceforbrug, affald og livstilssygdomme, alle ting der påvirker hele kloden. BINC teknologierne har potentialet til at ændre dette radikalt, og inden for et relativt kort tidsrum. Men det fulde potentiale af BINC teknologierne realiseres kun, hvis vi kan slippe vores industrielle tankegang.

Jan Madsen er professor i computerbaserede systemer og vicedirektør for Institut for Matematik og Computer Science på DTU. Han arbejder med at udvikle og anvende avancerede mikroelektroniske-, mikrofluidiske-, og mikrobiologisketeknologier, bl.a. inden for sundhed.

luk
close