19-08-2018 21:53:43

TEKDEB er det korte navn for 'teknologiudviklingsdebatkonference', og her tager vi debatten om fremtiden til nye højder. TEKDEB blev afholdt d. 27. februar 2017 og vi glæder os til at gentage successen!

Ulrik Jørgensen

Teknologien er ikke autonom, men en række af muligheder udviklet i samspillet mellem menneskelige aktører og interesser
Af: Pernille Dolin
Ulrik Jørgensen

Ulrik Jørgensens fokus i debatten vil være på, at teknologi er en del af vores moderne samfund, som både tegner dets institutioner og praksis og er formbar af mennesker, omend med forskellige vilkår for indflydelse på hvilken retning den teknologiske udvikling skal tage og hvordan teknologien skal forme vores hverdag.

Ulriks teknologisyn er, at teknologi skabes gennem praktisk anvendelse, hvor ingeniørerne spiller en stor, men ikke totalt dominerende rolle. Der er historisk set mange teknologier, som havde deres tid, men også stort set har udspillet deres rolle i dag. Udvikling af nye teknologier er ofte båret af visioner, som fremhæver bestemte muligheder ved teknologien, men overser andre af de effekter, der viser sig gennem den realisering, der trods alt er betingelsen for, at den bliver til noget. I nogle situationer kan en teknologi nå langt før den viser sig mindre gavnlig fordi den udvikles i et økonomisk, politisk og institutionelt afgrænset sfære. Men mødet med andre visioner og interesser kan så at sige tage 'magten' fra den. Teknologien er ikke autonom, selvfrembringende med en gang for alle fastlagte egenskaber, men snarere en række af praktiske muligheder, som udvikles og prioriteres i samspillet mellem menneskelige aktører og deres forskellige interesser.
 

luk
close