13-12-2018 01:17:53

Teknologiske fortællinger er en rejse Danmark rundt for at finde de bedste teknologiske fortællinger og få dem fortalt levende til resten af Danmark

Langtidsholdbar energilagring i baghaven

Visblue er en spinout virksomhed fra Aarhus universitet som arbejder med lokal energilagring og bor i EcoPark lige uden for Aarhus. Ecopark er en hub for innovative iværksættere og virksomheder inden for cleantech, miljø- og energiområdet.
6. jun. 2018 Af: Tino Rabe Tønnesen

Co-founder og CEO Søren Bødker møder os i døren, og tager os direkte over i Visblues værksted. ”I kan jo lige så godt se hvad det hele drejer sig om fra starten” griner han.

Vi går ind i en stor hal og for øje på to store plasttanke, der er forbundet med kabler, plastslanger, pumper og måleinstrumenter.

Det her er et redoxflow batteri, som er baseret på vanadium teknologi” fortæller Søren Bødker ivrigt og fortsætter: "ganske enkelt består batteriet af to tanke med en membran, en pumpe imellem. Ved at tilføre f.eks. solenergi flytter man protoner fra den ene tank til den anden. Derfor bliver væsken i tanken positivt ladet og væsken i den anden mere negativt ladet”.

Ifølge Wikipedia er en redox-flow-celle et genopladeligt batteri med eksterne elektrolytlagre, der kan gemme elektrisk energi i kemisk energi. Et redox-flow-batteri laves ved at serieforbinde flere redox-flow-celler. Under opladning pumpes den "afladede" elektrolyt gennem redox-flow-cellen som får tilført elektrisk energi – og ud fås den "opladede" elektrolyt. Under afladning pumpes den "opladede" elektrolyt gennem redox-flow-cellen som genererer elektrisk energi – og ud fås den "afladede" elektrolyt.

En af de store fordele ved vanadium teknologien er at man kan skalere batteriets effekt og energikapacitet uafhængigt af hinanden. Batteriet kan derfor yde en høj effekt uden at have en stor og pladskrævende kapacitet” forklarer Søren Bødker og fortsætter: "Selve teknologien bag har været kendt i en del år og bruges ved større solcelle- og vindmølleanlæg. Det er forholdvis store anlæg men det vi har gjort, er at gøre det muligt for private at bruge teknologien ved at gøre det hele mindre”.

Skalérbarheden er en væsentlig fordel ved Visbluebatteriet. Det betyder at man kan tilpasse batteriet til præcist den størrelse forbrugeren har brug for. Med andre ord kan du selv producere energi om dagen og bruge den om aftenen – eller på en regnvejrsdag.

Derudover er batteriet også miljøvenligt da de forskellige dele kan genanvendes (væsken, tanken, elektroder, pumper m.v.).

FAKTA

Søren Bødker er iværksætter af hjertet. Han er uddannet elektronikingeniør og har desuden en Executive MBA-uddannelse Master in Management of Technology (MMT) fra Aalborg Universitet. Han stiftede Vislbue sammen med Adelio Mendes, Anders Bentien og Morten Madsen i 2014.

 Læs mere på visblue.com

Mød de teknologiske fortællere
Mød de teknologiske fortællere

Teknologiske fortællinger er en rejse Danmark rundt for at møde menneskerne bag de bedste teknologiske fortællinger og få dem fortalt levende til resten af Danmark. Se alle fortællingerne her.

Læs mere
luk
close